De werkwijze van onze audiciens

Omdat geen oor gelijk is, net als de omgeving waarin u verkeert verschilt van die van een ander, is het aanmeten van een hoortoestel maatwerk. Elk hoortoestel wordt afgesteld op uw persoonlijke omstandigheden. Om tot een goed resultaat te komen, u zo goed mogelijk laten horen,  dienen we de volgende werkwijze volgen:

Intakegesprek

In een eerste gesprek (intake) informeren wij u vrijblijvend over het aanbod van hoortoestellen en maakt u samen met ons een keuze voor een hoortoestel dat bij u past. Hierbij kijken we eerst naar uw gehoorverlies. Mogelijk is er al een hoortest gedaan bij een KNO-arts of een Audiologisch Centrum. Zo niet, dan doen wij deze test.

Wij nemen het resultaat met u door en bespreken in welke situaties u de meeste moeite heeft met horen en verstaan. U kunt aangeven waar en in welke mate u verbetering wenst. Aspecten als onzichtbaarheid, gebruikersgemak, comfort en kosten (inclusief mogelijke vergoeding door uw zorgverzekeraar) komen ook in dit gesprek aan bod. In overleg met u komen wij uiteindelijk tot een keuze van een hoortoesteltype.

Gewenningsperiode

Na het eerste gesprek kunt u het gekozen hoortoestel uitproberen in een gratis en vrijblijvende gewenningsperiode. U doet dit in uw eigen omgeving zodat u erachter kunt komen of het hoortoestel echt voor u geschikt is. Wij stellen uw hoortoestel zo optimaal mogelijk in op basis van de metingen en uw persoonlijke situatie. Tijdens een aantal vervolgafspraken stellen wij uw hoortoestel nog beter af op basis van uw luisterervaringen.In de aanpasperiode bestaat ook de mogelijkheid om andere hulpmiddelen uit te proberen.

Afronding Gewenningsperiode

Bij tevredenheid over de apparatuur wordt in overleg met u de aanpasperiode afgerond en gaat u over tot aanschaf. In het afrondingsgesprek nemen wij de financiële afhandeling met u door. De vergoedingsmogelijkheden, zoals die van uw zorgverzekeraar, komen dan nogmaals aan de orde. Maandelijkse betaling van de eigen bijdrage behoort ook tot de mogelijkheden. Natuurlijk eindigt onze zorg voor uw gehoor niet bij deze afspraak.

Service en onderhoud

Een hoortoestel wordt meestal intensief gebruikt. U draagt het in weer en wind, bij hitte en kou. Oorsmeer, talg en vocht verstoren de werking. Onderhoud en reiniging zijn dus belangrijk. Er zijn verschillende producten bij ons verkrijgbaar waarmee u het hoortoestel en oorstukje kunt schoonmaken. Welk reinigingsproduct voor uw toestel geschikt is, hangt van het type hoortoestel af.

Een hoortoestel zit vol elektronica en is dus gevoelig voor vocht zoals transpiratievocht, een regenbui of een onbedoelde douchebeurt. Vocht is vaak oorzaak van defecten in het hoortoestel. Om uw hoortoestel te beschermen tegen vocht zijn er verschillende mogelijkheden. Dit varieert van een eenvoudig droogtablet tot uitgebreide droogapparatuur. Wij informeren u hier graag over in onze winkel.

Is er sprake van een defect, dan kan uw hoortoestel gerepareerd worden. Het is ons streven deze reparatie zelf zo snel mogelijk uit te voeren. In sommige gevallen moet het toestel naar de fabrikant worden opgestuurd. Vaak is het mogelijk u dan een ‘leenhoortoestel’ aan te bieden. Heeft u moeite met het schoonhouden dan doen wij dit graag voor u. Hoe vaak deze onderhoudsbeurt nodig is, kunt u het beste met uw audicien overleggen. 

Het gehoor

Het fijnst is natuurlijk als uw gehoor perfect functioneert en u nog steeds een speld kunt horen vallen. Helaas is dat niet meer altijd het geval en zeker met het klimmen der jaren neemt de kwaliteit van uw gehoor geleidelijk af. Haast ongemerkt heeft u al op redelijk jonge leeftijd verlies van de (heel) hoge tonen. 

Slechthorendheid

Slechthorendheid kan aangeboren zijn; het kan ook op latere leeftijd ontstaan door diverse factoren. Daarnaast kan erfelijkheid een rol spelen. Er zijn verschillende soorten slechthorendheid. De meest voorkomende is de waarnemings- of perceptieve slechthorendheid. Dan werkt het binnenoor niet goed. Doordat de cellen in het slakkenhuis (cochlea) beschadigd zijn, zijn geluiden minder goed hoorbaar en worden ze bovendien vervormd. Oorzaken kunnen zijn: erfelijkheid, verouderingsprocessen, lawaai, medicijnen, ziekte (bijvoorbeeld de ziekte van Ménière), of een slecht functionerende gehoorzenuw. Waarnemingsgehoorverlies is onherstelbaar. Dit gehoorverlies kan geheel of gedeeltelijk worden gecompenseerd door verschillende soorten hoortoestellen. Een ‘achter het oor’-toestel (met gewone oorstukjes of met open aanpassing) of een ‘in het oor’-toestel. Er zijn zoveel mogelijkheden dat u bijna door de bomen het bos niet meer ziet. Wij laten u graag de mogelijkheden zien EN horen. Want we kunnen u van alles op een website laten zien, maar u wil het horen en beleven. Om precies te weten te komen hoe groot uw gehoorverlies is hoeft u alleen maar een hoortest te laten doen. Een hoortest is bij ons gratis.

 

Voor het maken van een vrijblijvende hoormeting kunt u bellen met 0162-322266.